Waterlek in huis? Grijp in met dit stappenplan

Het overkomt de handigste doe-het-zelver: u hebt ergens geboord en onbedoeld een waterleiding geraakt. Vaak ziet u op de bouwplannen niet waar de afvoerleidingen precies liggen. Een foutje is dan snel gebeurd. Of misschien hebt u een vochtplek ontdekt op uw muur of plafond? Of verraadt uw waterfactuur dat er meer aan de hand is? In dit artikel leest u hoe u de schade van het waterlek beperkt, hoe u lekken opspoort en wie er verantwoordelijk is bij een waterlek.

Stap 1: Beperk de schade

Om schade te voorkomen en uw waterfactuur binnen de perken te houden, moet u meteen ingrijpen bij een lek. Zit het lek in een leiding die u kan afsluiten? Draai dan onmiddellijk het kraantje dicht tot het probleem verholpen is. In het slechtste geval moet u het water afsluiten aan de hoofdkraan. Begin niet met kappen of breken om de leiding te bereiken. De kans bestaat dat het lek gerepareerd kan worden zonder breekwerk.

hoofdkraan

Stap 2: Zoek het waterlek

Zichtbare lekken

De meest voorkomende plekken voor een lek zijn kranen en sanitair. Weet u dat u een lek hebt … omdat u het water ziet stromen of een plas water vaststelt? Vaak is de oplossing bij een zichtbaar lek eenvoudig:  door het kapotte onderdeel te vervangen is het probleem meestal verholpen.

Onzichtbare lekken

Een vochtplek op de muur of het plafond kan prijsgeven dat er een lek in een leiding zit. Wanneer een leiding verstopt zit in de muur, zijn natte muren vaak het eerste symptoom van een waterlek. Het is dus best mogelijk dat zo’n lek pas laat aan het licht komt.

Maar let op, niet elke vochtplek wordt veroorzaakt door een lek. Vochtplekken kunnen ook ontstaan door opstijgend vocht, slechte ventilatie of doorslaand vocht via de buitenmuur. Laat daarom altijd een expert naar het vochtprobleem kijken.

Vermoedt u dat er ergens een lek in uw waterleiding zit, maar bent u niet zeker? Dan is er een eenvoudige manier om na te gaan of er ergens water wegloopt. Noteer ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter. Gebruik een nacht lang geen water – opletten: ook de wc mag u dus niet doorspoelen! – en bekijk ’s ochtends opnieuw de meter. Is het verbruik gestegen? Dan zit er waarschijnlijk een lek in de waterleiding

vochtplek

Stap 3: Laat het lek herstellen door een expert

Onzichtbare lekken lokaliseren is vaak een complexe taak. Laat het werk daarom over aan een specialist: de loodgieters van e-Pipe gebruiken gespecialiseerd materiaal om na te gaan waar het waterlek precies zit. Daarna gaan ze gericht te werk om het lek te dichten. 

De juiste oplossing bepalen om het lek te herstellen is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe groot is het drukverlies? Waar bevindt zich het lek? Hoe oud zijn de leidingen,...?  Vraag daarom advies aan een expert en laat u informeren over de beste aanpak: een plaatselijke behandeling of een complete renovatie.

Het grote voordeel van een e-Pipebehandeling is dat uw leidingen in de muur blijven zitten, waardoor er geen breekwerk aan te pas komt. Eerst worden ze gedroogd en gereinigd onder hoge druk, waarna ze beschermd worden met een coating van epoxyhars. Deze beschermlaag dicht alle lekken en wapent uw leidingen tegen roest en afzetting. Na een e-Pipebehandeling zijn uw leidingen zo goed als nieuw.

Lees hier meer hoe e-Pipe aanvoerleidingen vernieuwt zonder breekwerken.

De loodgieters van e-Pipe gebruiken gespecialiseerd materiaal om na te gaan waar het waterlek precies zit. Daarna gaan ze gericht te werk om het lek te dichten.

Stap 4: Wie is verantwoordelijk voor het waterlek?

Een waterlek is niet alleen vervelend, maar kan ook hoge kosten met zich meebrengen. Kan u die verhalen op de watermaatschappij? Of bent u zelf verantwoordelijk bij een lek?

De watermaatschappij is eigenaar van, en dus verantwoordelijk voor, de aanvoerleiding tot aan de hoofdkraan bij u thuis. Zit het waterlek vóór de hoofdkraan? Dan draait de watermaatschappij op voor de herstelling

Lekdetectie zonder breekwerk

Ook bij een verborgen lek kan de watermaatschappij tussenkomen. Een verborgen lek verraadt zichzelf door de plotse stijging van uw waterverbruik. Laat de leiding zo snel mogelijk herstellen en vraag een verslag aan de loodgieter. Met dat document kan u een ‘minnelijke schikking’ aanvragen bij de watermaatschappij. Wanneer u voldoet aan bepaalde voorwaarden, hoeft u een deel van dit extra verbruik niet te betalen.

 

Op zoek naar professioneel advies? Neem contact met ons op én wij helpen u graag verder!

Uw gegevens
Naam
Adres
Ik wens advies over:

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte