Lekdetectie, hoe werkt dat eigenlijk?

Een waterlek merkt u vaak pas op als de schade al zichtbaar is. Snel ingrijpen is dan de boodschap. Tegenwoordig wordt bij lekdetectie hoogtechnologische apparatuur ingezet. Zo kan het lek worden opgespoord zonder dat u bang hoeft te zijn voor hak- of breekwerk. Welke techniek gebruikt wordt, hangt af van het soort leiding en de plaats waar het lek zich vermoedelijk bevindt.

Lekdetectie aan de hand van camera-onderzoek

Om lekken in holle ruimtes of afvoeren te vinden, gebruikt de technicus een duwkabel met camera. Die brengt alle barsten en lekken gedetailleerd in beeld. Is er een lek in uw warmwater- of verwarmingsleiding? Dan komt de infraroodcamera van pas. Die registreert het temperatuurverschil tussen het (warme) water in uw leidingen en het (koude) gelekte water en kan zo de plaats van het lek nauwkeurig aanwijzen.

Andere technieken

Een slimme oplossing voor lekken in de koudwaterleiding is ultrasone detectie. Stromend water maakt immers geluid. Op de plek van een lek klinkt dat anders dan in een dichte leiding. Een ultrasoon detectietoestel spoort zulke verschillen op. Is het lek te klein? Dan werkt gas beter: dat wordt onder druk in uw leiding wordt gespoten en kan alleen via het lek ontsnappen.

Het is duidelijk: lekdetectie is een bijzonder vak. Onze technici weten precies welke techniek het meest geschikt is in elke situatie. Stijgt uw waterverbruik dus zonder aanwijsbare reden of valt de druk van uw cv weg? Laat er dan een specialist naar kijken.

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte