Lek in de waterleiding: een aderlating voor uw portefeuille

Vocht in de muur? Dat herkent u wanneer er vochtplekken zichtbaar worden, verf of behang kapot gaan of er schimmel ontstaat. Na verloop van tijd kunnen vochtproblemen grote schade aan uw woning veroorzaken. Grijp daarom snel in zodat de waterschade beperkt blijft.

Vochtproblemen op tijd opmerken

U herkent vocht in de muur of het plafond het eerste aan verkleuring van de verf of het behang. Na een tijdje kan het behang loskomen of ziet u de verf schilferen. En misschien ziet u schimmel: donkere vlekken die zich uitbreiden over de muur of het plafond. Vaak liggen beschadigde waterleidingen aan de basis van de vochtproblemen. 

lek-waterleiding

Wat kost een lek in de waterleiding? 

Waterlekken zijn vreselijk duur. Haast zonder dat u het merkt, stromen er door een klein lek al ettelijke liters water per dag weg. Dat jaagt uw waterverbruik nodeloos de hoogte in – en uw factuur dus ook.

De prijs van het drinkwater varieert per gemeente. Gemiddeld kost een kubieke meter water – duizend liter – u ongeveer 4,3 euro. Duizend liter lijkt gigantisch veel, maar wist u dat een gezin van vier personen ongeveer 353 liter water per dag verbruikt? Dat telt snel op. Een lek erbij, en u schrikt behoorlijk van uw afrekening.

Ter illustratie: een dun waterstraaltje dat weglekt uit uw waterleiding verbruikt al zestien liter water per uur. Op jaarbasis is dat 140 kubieke meter water – dat ene lek kost u zo 602 euro!

Snel ingrijpen is de boodschap

Bij een zichtbaar lek weet u meteen waar u moet ingrijpen. Maar wat als u vermoedt dat er water wegstroomt, maar u niet precies weet waar? Een lekdetectie zal dan aantonen waar het lek zich bevindt, zodat het snel en efficiënt kan worden gedicht. 

lek-leiding

Tegenwoordig wordt bij een professionele lekdetectie hoogtechnologische apparatuur ingezet. Zo kan het lek worden opgespoord zonder dat u bang hoeft te zijn voor hak- of breekwerk. Welke techniek gebruikt wordt, hangt af van het soort leiding en de plaats waar het lek zich vermoedelijk bevindt.

Eerst zal de technicus uw leidingen trachten te lokaliseren. Vooral in oude huizen is dat niet altijd even gemakkelijk. 

De tweede stap is het opsporen van het lek zelf. Afhankelijk van het type leiding en de plaats van het probleem gebruikt de technicus een endoscoop, een warmtemeter, een vochtmeter of een toestel voor akoestische lekdetectie. 

Lekdetectie aan de hand van camera-onderzoek

Om lekken in holle ruimtes of afvoeren te vinden, gebruikt de technicus een duwkabel met camera. Die brengt alle barsten en lekken gedetailleerd in beeld. Is er een lek in uw warmwater- of verwarmingsleiding? Dan komt de infraroodcamera van pas. Die registreert het temperatuurverschil tussen het (warme) water in uw leidingen en het (koude) gelekte water en kan zo de plaats van het lek nauwkeurig aanwijzen. 

lekdetectie

Andere technieken 

Een slimme oplossing voor lekken in de koudwaterleiding is ultrasone detectie. Stromend water maakt immers geluid. Op de plek van een lek klinkt dat anders dan in een dichte leiding. Een ultrasoon detectietoestel spoort zulke verschillen op. Is het lek te klein? Dan werkt gas beter: dat wordt onder druk in uw leiding gespoten en kan alleen via het lek ontsnappen.

anderetechniek

Na de diagnose

Na de diagnose ontvangt u een uitgebreid verslag met foto’s en adviseren we u over de juiste manier om te leiding te herstellen: dat kan plaatselijk of met een volledige leidingrenovatie.

Informeer bij schade ook zeker bij uw verzekeringsmakelaar. In de meeste gevallen zit waterschade inbegrepen in uw brandverzekering. Dat maakt de onkosten een stuk minder onaangenaam.

Meer weten of nood aan advies? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte