Loden leidingen in huis? Snel ingrijpen!

Tot 1970 was het gebruik van loden waterleidingen courant. Dateert het gebouw van deze periode of vroeger? Dan is de kans reëel dat er nog lood aanwezig is. Oude loden buizen, verbindingen of soldeersels scheiden kleine partikels lood af die opgenomen worden door het kraantjeswater. In dit artikel vertellen we u hoe u loden leidingen herkent en neutraliseert.

Lood in kraantjeswater?

Wanneer u drinkt van loodrijk kraantjeswater, stapelen de looddeeltjes zich op in het lichaam. Lood tast voornamelijk de nieren en het zenuwstelsel aan, vooral tijdens de ontwikkeling ervan. Daarom behoren jonge kinderen en zwangere vrouwen tot de risicogroepen van loodvergiftiging. Om dit probleem in te dijken, werd de Europese norm voor de toegestane concentratie lood in drinkwater eind 2013 teruggeschroefd van 25 naar 10 microgram per liter.

watertest

Loden leidingen herkennen

In oudere gebouwen werden loden leidingen vaak in de loop der tijd vervangen. Maar niet elke renovatie werd even grondig aangepakt. Moeilijk te bereiken of ingewerkte buizen werden soms ‘vergeten’ tijdens de renovatiewerken.

Twijfelt u of er nog lood aanwezig is in uw woning? Pas de regel van vier toe!

lodenleidingen

Hoe herkent u loden leidingen?

 1. Check de kleur van de buizen
  Een loden leiding is grijskleurig, koper is eerder roodbruin of lichtgroen. Opgelet! Ook stalen buizen zijn grijs. Laat u ook niet misleiden door geschilderde leidingen.

   
 2. Welk geluid maken de leidingen?
  Geef een tik tegen de buis. Klinkt het dof? Dan is de kans groot dat het lood is.

   
 3. Zijn de buizen magnetisch?
  Met een simpele ijskastmagneet is het snel duidelijk. De magneet zal nooit blijven hangen aan een loden leiding.

   
 4. Zijn er koppelstukken?
  Kijk hoe de leidingen aan elkaar gezet zijn. Zijn het duidelijke koppelstukken, dan is het koper of staal. Is er een verdikking aan de aftakking, zonder randen? Dan is het een loden leiding. Loden leidingen zijn vaak dikke, kronkelige buizen.


  Bent u niet helemaal gerustgesteld? Vraag dan raad aan uw loodgieter of contacteer ons.

Loden leidingen neutraliseren kan ook zonder breekwerk!

Hebt u loden leidingen in huis? U lost het probleem niet op door een drinkwaterfilter te installeren of het water te koken. Ook de kraan flink laten doorlopen is geen optie. De enige oplossingen zijn alle loden leidingen vervangen door nieuwe buizen of - indien u liever breekwerken vermijdt – ze laten coaten met een beschermende epoxylaag. Hierbij blijven de loden leidingen waar ze zitten. De epoxylaag die op de binnenwand van de leidingen wordt aangebracht, verhindert dat het lood nog in contact komt met het drinkwater. Veilig, duurzaam en met een minimum aan hinder.

e-Pipe-inlood

Heeft u vragen? Of wil u graag een gratis offerte voor de behandeling van uw loden leidingen? Contacteer ons snel!

Heeft u vragen of wil u graag een gratis offerte voor de renovatie van uw leidingen?

Gratis offerte